dijous

Camille Saint-Saëns

Charles Camille Saint-Saëns


va néixer a París (França), el 9 d’octubre de 1835 i va morir als 86 anys a Alguer (Algèria).
Compositor, pianista i organista de l’època musical del Romanticisme.
La seva mare era aficionada a la música i el seu pare va morir pocs mesos desprès de néixer Camille. La seva mare i la seva tieta li ensenyaven música des de petit. Amb només tres anys ja començava a composar. Va fer classes de piano amb un mestre (Stamaty) i desprès, amb set anys, classes de composició i d’orgue.
Amb dotze anys va fer el seu primer concert de piano, amb una peça de Mozart.
A més de piano, va estudiar molt: astronomia, literatura i arqueologia. Va ser nomenat doctor Honoris Causa per la Universitat de Cambridge (un reconeixement que fa la universitat).
Va guanyar diversos premis musicals. Era un virtuós del piano i de l’orgue.
Fou molt conegut per voler donar a conèixer a tothom la música instrumental francesa.
El 1875 es va casar amb Marie Laure Emilie Truffot, però va ser un matrimoni molt trist: van tenir dos fills i tots dos van morir amb poc temps de diferència i es van separar sis anys desprès.
El 1881 també va morir la seva mare i Camille es va deprimir tant que va decidir posar-se a viatjar per tot el món fent música: va anar al Nord d’Àfrica, Portugal, Índia, Estats Units, els Països Escandinaus, Amèrica del Sud i Espanya (on va conèixer al músic Enrique Granados).
Els darrers anys de la seva vida passava els hiverns a Algèria (Àfrica del Nord), un país on també es parla francès. Allà va morir als 86 anys.
Va composar molts tipus de música (òpera, simfonies, música de cambra, peces per a piano, cançons, música religiosa…).
Les seves obres més famoses són l’òpera “Samson i Dalila” i l’obra instrumental “El carnaval dels animals”. Tot i que aquesta darrera és la més coneguda, perquè és molt divertida, a ell no li agradava gaire, i va prohibir que es toqués en públic mentre vivia, excepte l’única peça que li agradava: “El cigne”.